Duurzame financiering van je onderneming

De opkomst van FinTech-bedrijven heeft ook de (traditionele) financieringswereld behoorlijk opgeschud. In dit competitieve digitale tijdperk hebben bedrijven meer specifieke en unieke financieringsopties dan ooit. De traditionele bancaire kredietverlening kan die ontwikkelingen niet bijbenen.

Meerderheid leent nog traditioneel bij de bank


In alle jaren die ik heb rondgelopen in de wereld van bedrijfsfinancieringen, zie ik dat de traditionele banklening nog altijd de meest voorkomende én betrouwbare financieringsvorm voor ondernemers is. Volgens de OESO wendt zo’n 62% van de Europese bedrijven zich nog tot de banklening om hun ambities waar te maken. Is dit dus altijd de beste keuze voor de ondernemer? Dat denk ik niet.
Juist omdat er zoveel keuze is, moet je jezelf een paar belangrijke vragen stellen. Zo is het belangrijk om te kijken in welke fase je bedrijf zich bevindt. Je hebt namelijk de kans om je bedrijf duurzaam financierbaar te maken voor de komende jaren!

Beperking van toekomstige financieringen


Een lening en een ‘stapeling op de balans’ kan financiering in de toekomst behoorlijk beperken. Je vermogensopbouw komt namelijk onder druk te staan. Net als de rentabiliteit door aflossingen en renteverplichtingen van de lening. Een bekend probleem voor snel groeiende en innovatieve bedrijven. Wil je bijvoorbeeld de kosten voor R&D financieren? Dan zou de lening pas gefaciliteerd moeten worden als de verkoopactiviteiten van je bedrijf starten.
Uiteindelijk is het moeilijk om te voorspellen of en wanneer sommige ondernemingen beginnen met winst maken en in staat zijn om de lening terug te betalen. Dit maakt het lastig om een lening te krijgen tegen een redelijke rente, bij de bank of elders. Wordt de lening toegekend? Dan is het onderliggende probleem niet direct opgelost, maar wel vooruitgeschoven.

Lening afgesloten? Blijf op de balans letten!


Na het afsluiten van de lening worden er vaak geen acties meer ondernomen om de balans van het bedrijf verder te verbeteren. Terwijl hier wel degelijk behoefte aan is! Het probleem ligt in de aard van het gebruik van de lening voor verdere groei. Een lening biedt niet altijd een langdurige duurzame oplossing voor bedrijven om verder te groeien en winst te maken.
Wanneer de tijd rijp is voor de herfinanciering, zijn banken minder geneigd om meer geld te lenen. Dat komt door de lopende lening en een slechte vermogenspositie. De traditionele bancaire kredietverlening kan voorlopig nog niet voldoen aan deze vraag.

Laat je informeren


De mogelijkheden zijn eindeloos en te uitgebreid om hier te noemen. Doe zelf je onderzoek, stel vooraf vast welke financieringsvorm goed aansluit op je financieringsbehoefte. Laat je goed informeren of adviseren en kies voor een passende oplossing naar de lange termijn.

Wil je verder praten over de verschillende financieringsoplossingen? Ik kom graag met je in contact. Stuur een e-mail naar crowdfunding@knab.nl en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Auteur: Remko Jansen, Product Manager Crowdfunding

0 reacties

Reageer op dit artikel

Bezig met uploaden:
0%
Bladeren
Als de URL correct is, zal hier een voorbeeld verschijnen. Grote afbeeldingen duren soms iets langer voordat deze geladen zijn.
 • :D
 • :?
 • :cool:
 • :S
 • :(
 • :@
 • :$
 • :8
 • :)
 • :P
 • ;)
Bekijk mobiele versie