De ZZP-administratie: zelf doen, uitbesteden of hybride?

Als zzp'er is er geen ontkomen aan: de administratie. Er zijn verschillende manieren om je administratie te doen. Welke manieren zijn er? Hoe kies je de manier die bij jou past? Met welke software moet je gaan werken?

Om je wegwijs te maken, zetten ik in dit artikel de mogelijkheden voor jou op een rij.

3 manieren om je administratie te doen


 1. Zelf doen - Veel zzp’ers kiezen ervoor om hun administratie volledig zelf te doen. Met een eenmanszaak ben je niet verplicht om een jaarrekening op te laten stellen. Deze groep heeft geen boekhouder en houdt de administratie geheel zelfstandig bij.
 2. Volledig uitbesteden - Een ander deel van de zzp’ers vindt zijn of haar tijd te kostbaar of wil met de financiën zo weinig mogelijk te maken hebben. Zij besteden de administratie liever uit aan de boekhouder of accountant. Alleen de facturen maken ze zelf, en de bonnen scannen ze in. De rest besteden ze volledig uit.
 3. Hybride; een beetje van beiden - De laatste twee á drie jaar zien we bij MoneyMonk een nieuwe trend ontstaan: de hybride variant. Het grootste gedeelte van de administratie doe je zelf met behulp van een online boekhoudprogramma. Daarnaast geef je je boekhouder toegang tot je administratie. De boekhouder kijkt mee en helpt waar nodig. Zo ben je zelf in controle, zonder dat je volledig op jezelf bent aangewezen.

Welke oplossing past bij jou?


Bepaal eerst voor jezelf welke van de bovenstaande varianten het beste bij je past. De keuze die je maakt, bepaalt voor een groot gedeelte op welke manier je het beste je administratie kunt bijhouden. Op hoofdlijnen zijn er twee soorten oplossingen: 'offline' en 'online'.

Offline oplossingen


1. Excel
Uit onderzoek van de ZZP Barometer blijkt dat maar liefst 48% van de zzp'ers de administratie doet in Excel. Dit percentage wordt wel snel minder.
Afhankelijk van de omvang en complexiteit van je administratie kan dat een prima oplossing zijn. In mijn column bij ZZP Barometer: ‘Slimme ZZP’ers boekhouden niet in Excel’ heb ik uiteengezet waarom ik denk dat boekhouden in Excel niet écht een aanrader is.

2. Offline boekhoudsoftware
Vóór de opkomst van het internet kon je je boekhouding alleen offline doen. Een offline boekhoudprogramma installeer je op je computer. Het is een wat oubollige manier om je administratie te doen. De laatste jaren zien we een nieuwe ontwikkeling in de markt waarbij boekhouden in ‘Excel’ en ‘Offline' plaats maakt voor ‘Online boekhouden'.

Naar mijn mening bieden online boekhoudprogramma's veel voordelen ten opzichte van de offline programma's.

Online oplossingen


Steeds meer zzp’ers zijn overtuigd van de voordelen van ‘online’ ten opzichte van 'offline'. Het is niet voor niets dat online oplossingen de afgelopen jaren onder zzp'ers enorm aan populariteit hebben gewonnen.

De online oplossingen zijn simpelweg op te delen in twee smaken:

1. Online boekhouden met boekhoudservice
Bij deze optie gaat het met name om de term ‘met boekhoudservice’. Deze softwareleveranciers leveren niet alleen de software maar een full-service-concept. Je betaalt een vast bedrag per maand voor de software maar ook een gedeelte voor boekhoudkundige en fiscale ondersteuning. Denk hierbij aan fiscaal advies, controlewerkzaamheden, het verzorgen van je aangifte Inkomstenbelasting en het maken van je jaarrekening. Deze vorm is een combinatie van een boekhoudprogramma en een boekhouder/accountant in één.

Ideaal voor:

Zzp'ers die zo min mogelijk met de financiën te maken willen hebben en geen behoefte hebben aan zicht en grip op hun financiële voortgang.

Voordelen
 • Je krijgt één totaaloplossing waarbij je volledig wordt ontzorgd.
 • Je hebt één aanspreekpunt voor al je vragen.

Nadelen
 • De prijs begint vaak pas vanaf € 50 á € 60,- per maand en is afhankelijk van de grootte van je administratie.
 • De software en ‘boekhoudservice’ zijn vaak uitsluitend gecombineerd af te nemen. Ben je niet tevreden over de service, maar wel over het product, of andersom? Dan kan je niet makkelijk wisselen.
 • Je hebt minder zicht en grip op je financiën omdat de boekhoudservice alles voor je doet.

2. Online boekhouden zonder boekhoudservice
Bij deze variant kies je een boekhoudprogramma die goed bij jouw situatie past. Het grote voordeel hiervan is dat je flexibel bent. Je kiest zelf het programma dat jij prettig vindt, en die de functies heeft die je nodig hebt voor je bedrijf.
Bij deze optie ben je vrij of je samenwerkt met een boekhouder of dat je liever alles zelf doet. Heb je hulp nodig? Dan kun je zelf je eigen boekhouder of accountant kiezen.

Voordelen
 • Goedkoper om mee te starten, vaak al vanaf € 15,- tot € 25,- per maand.
 • Je kunt je boekhouder/accountant eenvoudig uitnodigen zodat die met je mee kan kijken.
 • Kies zelf je eigen boekhouder of accountant.

Nadelen
 • Je hebt niet automatisch de volledige ondersteuning zoals bij de boekhoudservice; je moet zelf een boekhouder zoeken waar je prettig mee kunt samenwerken.
 • Niet alle boekhouders werken met alle online boekhoudprogramma's. Zoek een boekhouder die overweg kan met het programma dat aansluit bij jouw wensen.

Samenvattend


Bepaal eerst hoe je het liefst je administratie wil doen: zelf doen, uitbesteden of de hybride? Het is verstandig om hier goed over na te denken. Vooral wisselen van alles uitbesteden naar (deels) zelf doen kost veel tijd en moeite.

What's next?


In mijn blog van volgende week ga ik je helpen met het kiezen van een online boekhoudprogramma. Niet alle boekhoudprogramma's zijn hetzelfde en passen bij jouw situatie en behoeften. Waar moet je op letten om teleurstelling te voorkomen?

Houd de blog van volgende week dus in de gaten.

Bij Knab wordt een automatisch boekhoudkoppeling met meerdere boekhoudpakketten aangeboden. MoneyMonk is hier één van. Als je wilt zien welke mogelijkheden er zijn, kijk dan op de pagina Knab Boekhoudkoppeling.

Auteur: Jasper Horstink, oprichter MoneyMonk

0 reacties

Reageer op dit artikel

Bezig met uploaden:
0%
Bladeren
Als de URL correct is, zal hier een voorbeeld verschijnen. Grote afbeeldingen duren soms iets langer voordat deze geladen zijn.
 • :D
 • :?
 • :cool:
 • :S
 • :(
 • :@
 • :$
 • :8
 • :)
 • :P
 • ;)
Bekijk mobiele versie