De VIA-koppeling en meer

In november hebben wij het uploaden van je Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA) in je Financieel Plan mogelijk gemaakt in Knab Lab. Hier zijn de resultaten van ons Knab Lab onderzoek.

Dit waren jullie verbeterpunten


Het Financieel Plan van Knab geeft veel inzicht en overzicht in jouw persoonlijke financiële situatie. Daardoor kun jij betere financiële beslissingen nemen. Het invullen van dit Financieel Plan wordt door veel klanten als ‘veel werk’ en ‘moeilijk’ ervaren. Daar moest dus een oplossing voor komen!

Naar aanleiding van de feedback van onze klanten hebben we de mogelijkheid toegevoegd om met de Vooraf Ingevulde Aangifte van de Belastingdienst (VIA) snel en eenvoudig je gegevens te uploaden in je Financieel Plan. Deze functionaliteit hebben we eerst door een groepje klanten laten testen in Knab Lab.

De resultaten waren positief en dus hebben we de functionaliteit standaard opgenomen in het pakket. Bijna 50% van de nieuwe klanten heeft gebruikgemaakt van de VIA. Zij ervoeren het gebruikersgemak grotendeels als (zeer) goed.

Zo gaan we het de komende tijd verbeteren


Als verbeterpunt noemden de testers de snelheid waarmee de gegevens worden ingeladen in het Financieel Plan. We gaan direct aan de slag om dit proces (veel) sneller te maken. Daarnaast gaan we het mogelijk maken om ook je gegevens via MijnPensioenOverzicht (MPO) direct op te halen. Je bent dan immers toch al ingelogd met DigiD voor je VIA. Als je die gegevens vanuit je MPO ook automatisch inlaadt, heb je gelijk 75 tot 90% van het Financieel Plan ingevuld. Zonder dat je ooit een salarisstrook, hypotheekstuk of externe spaarrekening erbij hebt hoeven zoeken.

(Realistische) dromen voor de toekomst


Op dit moment heb je alleen de mogelijkheid om de VIA te gebruiken als je voor het eerst je Financieel Plan gaat invullen. Soms heb je je DigiD niet bij de hand en wil je later de VIA gebruiken. Vanwege allerlei technische redenen kan dat nu nog niet. Maar in de toekomst gaan we hier wel in voorzien.

Tot slot gaven sommige klanten aan dat ze de getoonde grafiek niet begrepen. Online hulp bij de interpretatie hiervan zou handig zijn. Een voorbeeld: ‘Ik zie in de grafiek dat mijn inkomen in 2018 omlaag gaat. Hoe kan dat?’
Hiervoor willen we een digitale coach creëren die – zonder dat je de Servicedesk hoeft te bellen – jou kan helpen. Zo heb je nóg beter je financiële situatie in beeld en kun je (nog) betere keuzes maken.

Een exacte planning voor deze verbeteringen kunnen we je helaas niet geven. We moeten natuurlijk eerst zeker zijn dat alles wat we releasen 100% veilig en goed is. Maar nu weten jullie waar we mee bezig zijn en de bovengenoemde functies worden zo snel mogelijk doorgevoerd in het Financieel Plan.

Dank voor jullie hulp!

Auteur: Oskar Barendse, Financieel Planner

0 reacties

Reageer op dit artikel

Bezig met uploaden:
0%
Bladeren
Als de URL correct is, zal hier een voorbeeld verschijnen. Grote afbeeldingen duren soms iets langer voordat deze geladen zijn.
 • :D
 • :?
 • :cool:
 • :S
 • :(
 • :@
 • :$
 • :8
 • :)
 • :P
 • ;)
Bekijk mobiele versie