Contactloos betalen is wel wennen

Je houdt even je bankpas bij een betaalapparaat in de winkel, de verkoper zegt: ‘In orde’ en… heb je al betaald? Dat kan met de nieuwste bankpassen, die veel mensen al in hun bezit hebben. Contactloos betalen is voor sommigen nieuw en onwennig. Er zijn vragen over de risico’s. Ook bijvoorbeeld de Consumentenbond en het tv-programma Radar zetten er vraagtekens bij.

Hoe werkt contactloos betalen?


Om te beginnen, heb jij een pas waarmee je op deze manier kunt betalen? Dat is het geval als je een wifi-achtig symbool achterop je pas hebt staan.

Waarom is dit ingevoerd? Een van de redenen is, dat het makkelijker is, zowel voor de klant als voor de winkel. Voor de klant is het minder gedoe (wie heeft nooit eens de verkeerde pincode ingetikt?) en voor de winkelier telt dat hij sneller een volgende klant kan helpen.

Is dit wel veilig?


Volgens de Betaalvereniging, de club van Nederlandse banken, is het bovendien juist veiliger. ‘Je hoeft je pas niet meer uit handen te geven waardoor je hem minder makkelijk verliest of vergeet. Ook is er minder gelegenheid om je pincode af te kijken,’ stelt de Betaalvereniging.

Daar staat tegenover dat een betaalpas niet weet wie hem vasthoudt. Met andere woorden, ook een dief kan ermee betalen. Om dat risico het hoofd te bieden zijn er beperkingen aan contactloos betalen. Het werkt maar tot 25 euro per betaling. Boven dat bedrag is een pincode nodig. Ook kun je niet meer dan 50 euro achter elkaar contactloos uitgeven. Dus nadat je 50 euro op die manier hebt gespendeerd, moet je eerst weer een keer een pincode invoeren. Na verlies van je pas kun je dus maar voor 50 euro het schip ingaan (als de dief je pincode niet heeft). De dief kan er dus bijna niets mee. Na melding van het verlies van je pas betaalt de bank bovendien het kwijtgeraakte bedrag terug.

Kort geleden maakten de Consumentenbond een spectaculaire hack bekend. Het bleek mogelijk met een draagbaar pinapparaat geld te stelen van passen die mensen gewoon in hun zak hadden. De Betaalvereniging is niet onder de indruk. In de eerste plaats zijn de bedragen die zonder pincode gestolen kunnen worden dus heel bescheiden. De site pin.nl, waarnaar de Betaalvereniging verwijst, vermeldt bovendien: ‘De afstand tussen de betaalautomaat en de betaalpas of mobiele telefoon moet heel klein zijn. Zit de betaalpas in een tas of portemonnee dan is dat al niet te doen. Daarnaast moet een betaalautomaat altijd geregistreerd worden om er transacties mee te kunnen doen. Dat maakt het onaantrekkelijk voor criminelen.’

Twijfel je nog?


Wie het zekere voor het onzekere wil nemen kan zijn pas in een metalen hoesje stoppen, dan is het uitlezen ook op korte afstand onmogelijk. Zulke hoesjes of metaalhoudende kaartjes zijn op diverse plaatsen te koop, ook online. Wie contactloos betalen liever kwijt is dan rijk, kan het ook gewoon uitzetten.

Auteur: Herbert Blankesteijn

0 reacties

Reageer op dit artikel

Bezig met uploaden:
0%
Bladeren
Als de URL correct is, zal hier een voorbeeld verschijnen. Grote afbeeldingen duren soms iets langer voordat deze geladen zijn.
 • :D
 • :?
 • :cool:
 • :S
 • :(
 • :@
 • :$
 • :8
 • :)
 • :P
 • ;)
Bekijk mobiele versie